Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbiu

Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbiu działa już ponad 60 lat. Osobowość prawną uzyskało w grudniu 2018 r. w momencie dokonania wpisu do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich prowadzonego przed ARiMR w Kutnie. Koło liczy 24 członkienie. Założycielkami są pełnoletnie osoby stale zamieszkujące obszar wsi będącej terenem jego działalności. W skład zarządu wchodzą: przewodnicząca Emilia Olesińska, zastępca Katarzyna Olesińska sekretarz Paulina Tadeusiak , skarbnik Agnieszka Matuszewska i kronikarz Ewa Walczak. Siedzibą  Koła są pomieszczenia znajdujące się na 1 piętrze w budynku Ochotniczej Straży Pożarnej w Wierzbiu. Kobiety aktywizują lokalną społeczność chcąc kultywować tradycję i obyczaje Organizują spotkania, szkolenia, wyjazdy do Teatru, uroczystości z okazji Dnia Kobiet, plecenie wieńca dożynkowego, Nabożeństwa Majowe przy kapliczce i inne. Współdziałają również ze strażakami z Ochotniczej Straży Pożarnej pomagając organizować różne uroczystości i imprezy.

 

Miód z kwiatków mniszka lekarskiego tzw. mleczu

Pasztet z zająca z miodową nutą

Piernik

Żeberka z miodem i musztardą

Koło Gospodyń Wiejskich w Strzegocinie

Koło Gospodyń Wiejskich w Strzegocinie liczy obecnie 20 członkiń. W tym kształcie funkcjonuje od około pięciu lat. Panie spotykają się raz na dwa miesiące, ewentualnie w razie potrzeby. Na zebraniu w grudniu 2018 r. wybrano nowy zarząd Koła: przewodnicząca – Marlena Karczewska, zastępca przewodniczącej – Katarzyna Wiwała, skarbnik – Barbara Kalinowska. Koło posiada ustaloną miesięczną składkę członkowską, z której dochód przeznaczany jest na potrzeby związane z jego funkcjonowaniem. Dzięki uprzejmości zarządu Ochotniczej Straży Pożarnej w Strzegocinie, spotkania członkiń mogą się odbywać w miejscowej remizie OSP. Koło jest otwarte na dialog i współpracę z lokalną władzą jak również z miejscową społecznością wiejską. Członkinie Koła chętniej spotykają się na różne, wspólne okazje jak
i w celu wymiany przepisów kulinarnych. Dziś w dobie Internetu przepisy najczęściej uzyskiwane są właśnie tam. W dalszym ciągu i niezmiennie książki kucharskie są znaczącą inspiracją do tworzenia nowych dań. Także tradycyjny przekaz ustny od starszych mieszkanek na temat dawnych przepisów i receptur wciąż nie zawodzi w poszerzaniu wiedzy kulinarnej wśród mieszkańców.

 

Skrzydełka w miodzie

Składniki:

1,5 kg skrzydełek

5 łyżek miodu

1 opakowanie przyprawy Złocisty  Kurczak

1 płaska łyżka papryki słodkiej w proszku

szczypta soli , pieprzu , wegety

Ewentualnie 1 łyżka kurkumy

 

Wykonanie :

Skrzydełka umyć, osuszyć, ewentualnie oczyścić.

Suche przyprawy wymieszać i oprószyć mięso , polać miodem i obficie wymieszać w celu zamarynowania i połączenia składników.   Wstawić w pojemniku z przykryciem na noc do lodówki (można na ok. 24 h).Następnego dnia mięso upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez  około godzinę , co jakiś czas mieszając lub odwracając mięso w naczyniu żaroodpornym lub w woreczku.


Opublikował: Piotr Kondracki
Data dodania: 7 lutego 2019
Data ostatniej modyfikacji: 21 marca 2019
Stronę odwiedzono: 347 razy

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij